
Det blir åpen messe fra kl. 15 til 18. Her ønsker vi foreldre, foresatte og jobbsøkere velkommen!
Torsdag 19. januar arrangerer vi yrkes- og utdanningsmesse for Guri Kunna vgs. Hitrahallen fylles med ungdom, lærere, bedrifter og masse aktiviteteter; snekring, brobygging, labtesting, sveising, måling av blodtrykk, hårstyling, boring av tenner m.m. Her skal besøkende få prøvd seg på det meste!
Kommunalt næringsfond Frøya
Dette er en tilskuddsordning for gründere og etablerte bedrifter på Frøya. Kommunen ønsker å støtte næringslivet på Frøya, og har et særskilt fokus på distriktsutvikling. Merk deg datoene for når de blir behandlet i formannskapet under.
Q1 1 Mars, søknadene blir behandlet i FSK 21.03
Q2 15 Mai, søknadene blir behandlet i FSK 06.06
Q3 15 August, søknadene blir behandlet i FSK september møte (Dato ikke satt)
Q4 15 November, søknadene blir behandlet i FSK desember møte (Dato ikke satt)
Retningslinjer du bør kjenne til
• Samlet støtte er maksimalt 50% av budsjett
• 35% støtte til harde investeringer (som eksempel maskiner og inventar)
• 50 % støtte til mye investeringer (som eksempel konsulenttjenester og egeninnsats)
• Maksimalt tilskuddsbeløp er kr. 200.000,-
• Kommunen behandler søknader til kommunalt næringsfond i mars, juni, september og desember.
Få hjelp via førstelinjetjenesten
Blått Kompetansesenter (driver av Næringshagen for Hitra og Frøya) har i oppgave og bistå Frøya kommune med informasjon og hjelp rundt denne ordningen, såkalt førstelinjetjeneste. Her kan du lese mer om hvordan dette fungerer.
VARP
VARP er et rekrutteringsprogram som skal gi unge, under 35 år, med ønske om å bli selvstendige fiskere, en god oppstartsmulighet. Programmet skal sørge for at de man velger å investere i får tilgang til moderne båter, effektive redskaper og, ikke minst, mentorhjelp og støtte fra erfarne fiskere i Trøndelag.
Dette er en fylkeskommunal ordning som støttes av både Hitra og Frøya kommune.
Merk: Ordningen gir ingen økonomisk støtte. Frøya kommune har en egen låneordning rettet mot ungdom mellom 18 og 35 som skal investere i eget fiskefartøy. Her prioriteres førstegangsetablerere. Les mer i bolken «Låneordning unge fiskere Frøya kommune».
For mer informasjon, ta kontakt med Torjus Dahl
EU
EU sin «Horisont Europa» kan hjelpe bedrifter som har en god forretningside/produkt med et globalt markedspotensial, til å pilotere og kommersialisere seg. De tilbyr en rekke finansieringsmuligheter til næringslivet på prosjekter som inneholder forskning og innovasjon, og som ønsker å vokse og internasjonalisere seg. Både små, mellomstore og store bedrifter kan søke.
Hva kan du søke på?
Låneordning for fiskere, Frøya kommune
Målgruppe for låneordningen er personer mellom 18 og 35 år.
Førstegangsinvesteringer skal ha prioritet. Søknader som omfatter videreutvikling skal også kunne vurderes.
Hovedformålet med låneordningen er finansiering av fiskefartøy. For ekspansjon/ videre utvikling kan ordningen også omfatte investering i kvoter. Lånesøknader blir behandlet individuelt og i samråd med lokal bank, der vurdering foretas.
• Øvre grense pr lånesøknad er kr. 1.000.000 (én million kroner).
• Låneordningen kan gi lån opp til 25% av totalinvesteringen.
• Kommunen stiller krav til egenkapital, og kravet settes til 10% av kapitalbehovet.
Låneordningen er en toppfinansieringsordning, og den forutsetter grunnfinansiering i egen bank. Lånesøknader der kun kommunen omsøkes om lån, er utenfor ordningen. Lånesøker med låneløfte fra Innovasjon Norge omfattes av ordningen.
Låneordningen er et risikolån og har prioritet etter andre finansieringskilder. Lånerente settes med utgangspunkt i Norges Banks styringsrente – NIBOR – med påslag, dvs kommunens egen innlånsrente. I tillegg kommer gebyrer fra ekstern samarbeidspartner – den som administrerer låneordningen.
Det kan søkes om avdragsfrihet de første 12 månedene.
Maksimal løpetid på lån er 10 år. Dette kan variere og løpetid vurderes i samarbeid med lokal bank. Det gjøres en vurdering ut i fra historikken på fartøyet og det er et krav at fartøy er registrert i skipsregistret
Det kommunale lånet får prioritet etter andre finansieringskilder. Det betyr en prioritet etter lokal bank og etter Innovasjon Norge, der det blir aktuelt
Søker må være eier av minimum 67% av fiskefartøyet/ foretaket
De fleste registrerer et AS når de etablerer seg, men det finnes fortsatt de som driver virksomheten gjennom enkeltmannsforetak. Uavhengig av selskapsform er det et krav at lånesøker eier minimum 67% av foretaket.
Krav til alder på fartøy: Dette er sentralt i bankenes vurdering av lånesøknad. De ser på fartøyets historikk, der det finnes. I dialogen mellom bank og kommune blir dette diskutert og vurdert hvorvidt det er avgjørende. Det kan lede til at total løpetid på lån blir kortere enn 10 år.
• Det er et krav at lånesøker er bosatt i Frøya kommune.
• Det er et krav at lånesøker er registrert i Fiskermanntallet på blad B.
• Det kreves at lånesøker har fagbrev eller minst 2 års relevant praksis fra fiskeryrket.
For å styrke mottaksapparatet lokalt, stilles krav på at fangst skal leveres i kommunen/ regionen. Når lånetaker eksempelvis drar til Lofoten, er det lite hensiktsmessig at hovedregelen følges
Hemne Sparebank
Hemne Sparebank har avdelingskontor både på Hitra og Frøya.
Sparebank 1 SMN
Sparebank 1 SMN Hitra finner du både på Hitra og Frøya.
Nordplus
Nordplus gir støtte til utdanningsprogram innenfor livslang læring til åtte nordiske og baltiske deltakerland.
Programmer henvender seg til alle utdanningsinstitusjoner og organisasjoner som er involvert i læring og utdannelse.
Deres hovedmål er:
Grønn plattform
En støtteordning for næringsliv og forskningsorganisasjoner. Gir tilskudd til helhetlige prosjekter innenfor grønn omstilling. Prosjektene skal ha et behov for et samlet offentlig tilskudd på mellom 30-80 millioner kroner.
Prosjektet må inneholde målrettet forskning, teknologiutvikling og forretningsutvikling. Det skal også vise en tydelig kobling av hele løpet, fra kunnskapsproduksjon til implementering, kommersialisering og skalering av grønne teknologier, prosesser, produkter og tjenester.
Nyttig info om grønn plattform
Søknadsfrister: 14. september 2022 kl. 13.00
Støttegrense: 30 – 80 millioner
Prosjektvarighet: 24-36 måneder
Forskningsrådet
Norges forskningsråd jobber for å muliggjøre forskning og innovasjon. At forskning blir skapt, brukt og delt, leder til et mer bærekraftig samfunn. Årlig investerer Norges Forskningsråd 11,4 mil på forsknings- og innovasjonsprosjekter. De har de en sentral rådgiverrolle for staten.
Oversikt over Forskningsrådets støtteordninger
• Innovasjonsprosjekt i næringslivet
• Næringens ph.d.
• Demonstrasjonsprosjekt
• Kommersialiseringsprosjekt
• Kompetanse og samarbeidsprosjekt
• Pilot Helse
• Pilot-E 2021: Maritim transport – Hydrogen – Energisystem
• Pilot-T: Nye mobilitetsløsninger
• Grønn plattform
• Skattefunn
• Eurostar – Europeisk fellesprogram for bedrifter
Innovasjon Norge
Innovasjon Norge får årlige bevilgninger over statsbudsjettet for å utløse mer innovasjon og verdiskaping i norsk næringsliv. Har som fokus å finansiere prosjekter og heve kompetanse til bedrifter som har ambisjoner om vekst og eksport.
Innovasjon Norge tilbyr tjenester innen finansiering, rådgivning, kompetanse, nettverk og profilering.
• Eksport og internasjonal satsing
• Landbruk
Les mer om hva Innovasjon Norge kan hjelpe deg og din bedrift med.
ENOVA
Enova (som eies av Klima- og miljødepartementet) jobber for at Norge skal kunne omstille seg til å bli et lavutslippssamfunn. Ved å gi støtte til energi- og klimatiltak i virksomheter, bidrar de til å skape teknologiutvikling og innovasjon – som igjen skaper nye verdier.
Enovas støtteprogrammer:
Hva gir Enova støtte til?
For å få støtte, må prosjektet være avhengig av støtten for å kunne gjennomføres. Prosjekter som allerede har startet vil derfor ikke kvalifisere til støtte.
SkatteFUNN
En skattefradragsordning for bedrifter med forsknings- og utviklingsprosjekter. Skal være med på å motivere norsk næringsliv til å drive med forskning og utvikling (FoU).
Hva er et SkatteFUNN prosjekt?
• Et avgrenset og klart målrettet prosjekt som skiller seg fra bedriftens daglige virksomhet
• Det skal utvikle eller forbedre en vare, tjeneste eller en produksjonsprosess
• Det skal fremskaffe ny ferdighet eller kunnskap – eller ta i bruk eksisterende kunnskap/ferdighet på en ny måte/område.
• Det skal være til nytte for bedriften
Hvem kan få SkatteFUNN?
SkatteFUNN er en indirekte støtteordning. Støtten gis som fradrag i skatt, for kostnader knyttet til gjennomførte forsknings- og utviklingsaktiviteter
Les mer om dokumentasjon rundt skattefunn her.
Søknadsfrist
Alle søknader levert innen 1. september, behandles samme år.
Bedriftsintern opplæring – trenger du og dine ansatte påfyll av kompetanse?
Det kan være dyrt å lære opp ansatte. Kurs og opplæring koster både tid og penger. Samtidig har det aldri vært viktigere for bedrifter å tilpasse og endre seg etter nye retningslinjer innen miljø, bærekraft, teknologi osv. Også det å være digitalt synlige i markedet, på alle plattformer og kanaler, er et fagfelt som krever relevant og oppdatert kompetanse.
BIO-midler er en fylkeskommunal støtteordning rettet mot små og mellomstore bedrifter som har behov for å øke kompetansen hos sine ansatte. Midlene skal gi støtte til kostnader brukt i forbindelse med opplæring, og lønnsutgifter knyttet opplæringstiltaket.
Kjekt å vite om BIO-midler:
• En tilskuddsordning som driftes av fylkeskommunen
• Opplæringstiden for hver enkelt deltaker kan ikke overstige 52 uker, og må gjennomføres innen 18 måneder etter at søknaden er innvilget.
Hvem prioriteres, og hvor mye støtte kan du få?
• Bedrifter innen bioøkonomi, opplevelser og teknologi.
• Kompetansetiltak innen; digitalisering, teknologiutvikling, grønn omstilling og integreringsarbeid.
• Små bedrifter og enkeltpersonforetak (inntil 50 ansatte) kan få støtte på inntil kr. 300 000,-
• Mellomstore og store bedrifter (over 50 ansatte) kan få støtte på inntil kr. 1 000 000,-
Interreg
Et EU program som skal bidra til å fremme sosial og økonomisk integrasjon over landegrensene gjennom regionalt samarbeid. Interreg gir økonomisk støtte til regional utvikling, og er med på støtte opp under økonomisk og sosial utjevning på tvers av regioner og landegrenser.
Norge er med i 11 interreg programmer
A-programmer – finansierer utviklingsprosjekter langs grensen til Finland, Sverige og Danmark
B-programmer – støtte til større utviklingsprosjekter i store sammenhengende regioner.
Interreg Europa – legger til rette for nettverksbygging, deling og formidling av kunnskap og erfaring mellom europeiske regioner med likhetstrekk, uavhengig av geografi. For eksempel vil øyregioner og fjellregioner kunne løse felles utfordringer gjennom samarbeid.
Hvem kan søke?
Alle innenfor programmenes geografiske område, kan søke. Både offentlig virksomhet og organisasjoner og private bedrifter kan delta som fullverdige prosjektpartnere og være støtteberettiget.
Hva kan jeg søke til?
En idé som er med å løse samfunnsutfordringer gjennom samarbeid og partnere i andre europeiske land. Prosjektet må vise til at det får en merverdi som ikke kan oppnås ved å løses det lokalt/nasjonalt. Det må vises til at du og dine samarbeidspartnere kan finansiere minst 50% av prosjektets omkostninger selv.
Kommunalt næringsfond Hitra
Midlene i det lokale næringsfondet skal på generelt grunnlag være med og gjøre det enklere å etablere nye bedrifter, samt bidra med midler til å bistå i utvikling av allerede etablerte bedrifter innenfor kommunen du bor i.
Hitra kommunes retningslinjer fokuserer på å fremme lønnsomme og konkurransedyktige arbeidsplasser i kommunen. Dette gjelder både for nyetablerte og eksisterende virksomheter.
Kjekt å vite om Hitra næringsfond:
• Støtten gis som tilskudd, ikke lån
• Søknadsfrist er to ganger årlig, og annonseres på kommunens hjemmesider og i Hitra-Frøya lokalavis
• Det er utarbeidet eget søknadsskjema med krav om innhold
• Det er ikke mulig å søke midler fra fondet på ting du allerede har gjennomført
• Prosjektet du får støtte til, må gjennomføres innen 2 år så fremt ikke annen avtale er inngått.
Hvem prioriteres? Hvor mye støtte kan du få?
Tiltak initiert av kommunen kan støttes 100%, kvinne og ungdoms-relaterte tiltak kan støttes inntil 75%, generelle tiltak kan støttes inntil 50%
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Kommunalt næringsfond Frøya
Dette er en tilskuddsordning for gründere og etablerte bedrifter på Frøya. Kommunen ønsker å støtte næringslivet på Frøya, og har et særskilt fokus på distriktsutvikling.
Kjekt å vite om kommunalt næringsfond Frøya
• Samlet støtte er maksimalt 50% av budsjett
• 35% støtte til harde investeringer (som eksempel maskiner og inventar)
• 50 % støtte til mye investeringer (som eksempel konsulenttjenester og egeninnsats)
• Maksimalt tilskuddsbeløp er kr. 200.000,-
• Kommunen behandler søknader til kommunalt næringsfond i mars, juni, september og desember.
Få hjelp via førstelinjetjenesten
Blått Kompetansesenter (driver av Næringshagen for Hitra og Frøya) har i oppgave og bistå Frøya Kommune med informasjon og hjelp rundt denne ordningen, såkalt førstelinjetjenesten. Her kan du lese mer rundt hvordan dette fungerer.
Sølvi er leder for næringshagen på Hitra og Frøya, og kan gi deg gode råd om bedriftsetablering og forretningsutvikling. Interessert i bærekraft, matkultur, foring og ernæring. Hun har bodd 30 år i utlandet, men er nå ofte å finne på Frøya.
VARP
Kommunal ordning for Frøya, som skal bistå unge å komme seg inn i fiskerinæringen.
Har som mål å styrke og videreutvikle fiskerinæringen i Trøndelag innen drift, rekrutering og finansiering.
VARP skal gi undom (under 35 år) som ønsker å bli selvstendige fiskere en god oppstarts mulighet. I ordningen får man tilgang til å investere i moderne båter, effektive redskaper samt egen mentorhjelp og support fra erfarne fiskere i Trøndelag.
Utviklingsprogrammet finansieres av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Frøya Kommune.
VARP ønsker som hovedregel at de som omfattes av programmet har fagbrev i fiske og fangst.
For mer informasjon rundt ordingen ta kontakt med Torjus Dahl